Ik haaaaaat diëten!

 

‘Ik haaaaaat diëten en ik heb er zo genoeg van dat het elke keer niet lukt’
Deze woorden hoor ik zo vaak van vrouwen die ik coach.  Totaal logisch, want hun overtuigingen en ervaringen zijn bijna altijd hetzelfde….:

  • Een gezond gewicht krijgen en behouden, houdt in dat je bijna niets meer mag eten;
  • Wat je mag eten is niet lekker;
  • Je mag niets maar je bent er de hele dag in je hoofd mee bezig. Noem het het roze olifant syndroom;
  • Je bent super chagrijnig  want niet eten is killing voor je humeur;
  • Je omgeving reageert er onderhand ook niet enthousiast meer op. Die hebben eerder zoiets van ‘Oh, is het weer zo laat’;
  • En in je achterhoofd ben je altijd bang dat het weer niet gaat lukken en dat dit hele drama dus weer voor niets is.

In plaats van jezelf te kwellen met weer een nieuw dieet, kun je beter leren hoe je beter voor je lichaam kunt zorgen.  Een dieet hoort daar wat mij betreft echt niet bij. Je doet je lichaam echt enorm tekort (in mijn blog over crashdiëten leg ik uit waarom ik vind dat een crash dieet niet alleen ongezond is maar ook totaal zinloos).

Oké, maar ik hoor je denken, ‘ik wil wel graag een paar kilo kwijt, hoe doe ik dat??’

Zelfkennis en anders over eten leren denken zijn hierbij de sleutel.

Ik focus altijd op het volgende:

1. Ga op zoek naar de oorzaak
Als je vaak meer eet dan je eigelijk wilt en hebt al van alles geprobeerd om hier mee te stoppen dan wordt het tijd dat je op onderzoek uit gaat naar de oorzaak van het over-eten. Eet je omdat je honger hebt (omdat je misschien structureel te weinig eet)? Eet je omdat je een gevoel probeert weg te drukken (frustratie, verdriet, leegte)? Of eet je misschien omdat je soms niks beters te doen hebt? Als je weet wat de eigenlijke oorzaak is, kun je daar aan gaan werken. Je pakt dan de kern aan. Het volgen van een dieet gaat je hier niet mee helpen.

2. Slim eten
Vaak is het geen kwestie van minder eten maar anders eten. Slimmer eten. Voorbeeldje: je kunt ’s morgens ontbijten met twee witte boterhammen met jam of met twee volkorenboterhammen met een gekookt eitje. Wedden dat je veel sneller weer trek krijgt na het eten van die boterhammen met jam. Slimmer en gezonder eten dus (niet per se minder). Slimmer eten is ook bewuster eten en echt luisteren naar de behoefte van je lichaam.
Natuurlijk mag je nog steeds dingen eten die je echt lekker vindt (ja, ook een patatje of een ijsje met chocolade en nootjes) maar alleen als je er echt achter staat en er bewust voor kiest.

3. Maak jezelf belangrijk en investeer in jezelf (anders gaan punt 1 en 2 niet lukken).
Hiermee bedoel ik dat vrouwen zichzelf vaak op de laatste plaatst zetten. Er is altijd wel iets of iemand belangrijker. Als je resultaat wilt bereiken, zal je met die houding niet ver komen. Er is niets mis met goed voor jezelf zorgen. Dus maak tijd voor jezelf vrij om op zelfonderzoek uit te gaan.  Maak geld voor jezelf vrij om een coach te nemen als jij denkt dat dat je kan helpen. Maak tijd vrij om gezond te koken. Kies ervoor om af en toe een oppas te vragen om er zelf even tussenuit te gaan etc. etc. Als jij jezelf belangrijk durft te maken, dan heeft dat niet alleen  een positief effect op jezelf maar op iedereen uit je omgeving. Want wie wil er nou geen gezonde, energieke en stralende vrouw/moeder/vriendin ect. ect.

Deze drie punten zijn de pijlers voor je nieuwe, gezonde leefstijl en zullen je zoveel meer brengen dan dat een dieet ooit voor je kan doen.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.