eenvoud

Doe niet zo moeilijk

Maak het jezelf niet zo moeilijk  

In mijn praktijk merk ik dat regelmatig sporten/bewegen voor veel mensen een ding is. Geen tijd, geen zin, geen prioriteit. Als we dit bespreken krijg ik vaak de opmerking terug ‘ Ja maar voor jou is het makkelijk want je bent nou eenmaal sportief…

Als ik dat hoor dan moet ik vaak best wel lachen. Ik ben namelijk helemaal niet sportief. Nooit geweest ook. Ik sport omdat mijn lichaam het 100% nodig heeft en ik me er beter door voel. Ik vind het niet per se leuk maar ik knap er wel enorm van op.  Mezelf goed voelen heeft voor mij topprioriteit dus daarom sport ik. Niet omdat ik van nature een fitgirl ben. Echt… verre van.

De reden dat het me ook daadwerkelijk lukt om vol te houden is omdat ik iets gevonden heb dat voor mij leuk en makkelijk is.

Ik fitness 3 keer per week. Mijn sportschool biedt een programma aan dat helemaal aangepast is op mijn wensen en op mijn lichaam. Als het om sporten gaat dan heb ik het graag zo makkelijk mogelijk. Daar bedoel ik mee dat ik niet wil nadenken welk apparaat ik moet nemen en hoe lang ik daar dan op moet en hoe ik het in moet stellen. Veel te veel gedoe. Dat remt en demotiveert mij. Bij het programma dat ik volg, hoef niet na te denken of de apparaten goed staan ingesteld, want dat gebeurt automatisch. Ik werk mijn twee rondjes af en ga op de loopband. Met 45 minuten sta ik weer buiten. Lekker makkelijk en dus perfect voor mij.

Ook voor andere zaken geldt dat ik het graag makkelijk en simpel houdt. Ik ontbijt elke dag praktisch hetzelfde. Namelijk twee boterhammen met pindakaas en een bak kwark met een soort muesli en water. Saai? Misschien. Maar voor mij werkt het. Ik heb namelijk om half zeven helemaal geen zin en tijd om na te denken over mijn ontbijt. Daarom hou ik het eenvoudig. Dat werkt.

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om je doel makkelijker te bereiken. Bekijk deze tips eens:

  • Plan je activiteiten. Vind je het moeilijk om goed te plannen? Schrijf je zelf in voor mijn plantraining!
  • Zoek iets uit dat bij je past. Dat geldt voor zowel je eetpatroon, als bewegen. Maar ook voor bijvoorbeeld ontspannen en de manier waarop je je vrije tijd indeelt.
  •  Maak het allemaal niet te moeilijk. Gezond leven kan echt op een simpele manier.
  • Bereid je voor: ik zorg dat ik altijd een tas met sportkleding in mijn auto heb liggen. Mocht mijn planning dan veranderen en ik heb even wat tijd over, dan ga ik sporten. Dan kan ik die in ieder geval weer afstrepen. Ook denk ik in het weekend al na over al mijn lunches voor de rest van de week. Dan hoef ik dat ook niet meer te doen op het moment zelf. Gelukkig regelt mijn man meestal het avondeten. Dat scheelt enorm (koken is namelijk niet echt mijn hobby….).
  • Het hoeft niet altijd allemaal maar leuk te zijn. Heb je geen zin? Dan maak je maar zin. Klinkt misschien tegenstrijdig met het derde punt maar ik heb ook af en toe geen zin om te sporten. Toch ga ik want ik weet dat als ik een keer niet ga, dan is de kans dat ik de week erop weer een keer oversla een stuk groter is. Door je aan de afspraken met jezelf te houden, maak je het makkelijker.

Dus: als  jij van alles probeert om gezonder te leven maar het lukt steeds niet, vraag jezelf dan serieus eens af of je het allemaal niet veel te moeilijk maakt voor jezelf.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.