Waarom een crashdieet wel heel aantrekkelijk lijkt maar het niet is..

Iedereen kent ze wel, die mooie advertenties die je beloven om binnen een week minimaal 5 kilo kwijt te raken. Zonder moeite. Echt waar. Velen gingen u voor….
Geloof jij het? Doe maar niet. Een crashdieet doet niet wat het belooft, het is ontzettend ongezond voor je en werkt maar tijdelijk.

Wat is een crashdieet?

Als je een crashdieet volgt dan eet je een bepaalde periode heel erg weinig. Je gaat bijvoorbeeld 500 Kcal per dag eten in plaats van de 2000 Kcal die je normaal eet. Doordat je op deze manier aanzienlijk minder calorieën binnenkrijgt zul je snel gewicht verliezen. Bekende crashdiëten zijn onder meer het soepdieet, het ziekenhuisdieet en het Dr. Frank dieet. Ook de meeste programma’s van Sonja Bakker zijn eigenlijk crashdieten.

Waarom is crashen uiteindelijk niet zo aantrekkelijk als het lijkt?

Omdat je heel erg weinig eet, krijgt je lichaam lang niet alle benodigde voedingsstoffen binnen om normaal te kunnen functioneren. Je verliest in het begin vooral vocht en dat is direct zichtbaar als je op de weegschaal staat. Je weegt minder! Maar je lichaam zal zich weer herstellen, waardoor dit gewicht er snel weer aan zit zodra je weer ‘gewoon’ gaat eten.
Omdat er in crashdiëten vaak weinig koolhydraten worden voorgeschreven, gebruikt je lichaam andere voedingsstoffen (vet en eiwitten) en gaat je lichaam spierweefsel afbreken om aan extra energie te komen. Dat is niet wat je wilt! Daarnaast heeft een crashdieet vaak nogal wat bijwerkingen zoals duizeligheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en een slecht humeur.

Als je er dan toch voor kiest om een crashdieet te gaan volgen, is het raadzaam om dit slechtst een paar dagen achter elkaar te doen. Dat kan geen kwaad, maar langer wordt sterk afgeraden. Wees je er wel van bewust dat een crashdieet maar een tijdelijk lapmiddel is. Zodra je weer gaat eten zoals je dat gewend was, dan kom je weer supersnel aan. Alles voor niets geweest dus.

Waarom dan toch zo populair?

De meeste mensen weten wel dat een crashdieet niet gezond is en toch zijn ze populair. Dat komt omdat we dankzij (sociale) media continu een ideale wereld voorgeschoteld krijgen met mensen die blaken van gephotoshopte gezondheid met een afgetraind figuur. Daarbij zijn wij, moderne westerse mensen, gewend om alles instant te krijgen. ‘Vandaag besteld morgen in huis’. Combineer deze mindset met de vernuftige reclame campagnes van de dieet goeroes en het feit dat we van nature niet heel veel geduld hebben en BINGO. Daar ga je.

Kort samengevat

De voordelen van een crashdieet zijn: je valt snel af en dat kan soms net even handig zijn als je heel snel resultaat wilt bereiken. De nadelen zijn dat crashen echt niet gezond is voor je lichaam en het resultaat van korte duur is. Je verandert namelijk niets aan je gedrag. Vaak kom je zelfs nog een paar extra kilo’s aan, zodra je weer gaat eten zoals je dat gewend was.

Maar wat als je toch wilt afvallen?

Begin met bewegen en gezond eten en val geleidelijk af. Ga niet voor meer dan 1 kilo gewichtsverlies per week. Dat gaat misschien niet zo snel als je zou willen, maar gezond en regelmatig eten geeft je ook extra energie en dat motiveert om verder te gaan. Het resultaat is blijvend en dat is toch wat je wilt!

Nog een groot voordeel van rustig afvallen is dat je niet de hele dag door honger hebt. Dat is beter voor je humeur en verhoogt de kans op slagen aanzienlijk!

En verder, neem je eigen eetgewoonten eens kritisch onder de loep. Hierbij kan het bijhouden van een eetdagboek handig zijn. Probeer te ontdekken wat jouw valkuilen zijn en ga daar aan werken. Vraag om hulp als je dat nodig hebt of ga samen met iemand aan de slag. Als je jouw ongezonde gewoontes niet aanpakt, dan blijf je namelijk in dezelfde valkuilen stappen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.