Een hardnekkige fabel in dieetland is dat je veel sneller aankomt als je na acht uur nog eet. De reden die veel mensen hieraan geven is dat je lichaam na acht uur simpelweg niet voldoende tijd heeft om de calorieën te verbranden voor je naar bed toe gaat. Dit klinkt best logisch maar klopt niet. Ik kom vaak in Spanje. Daar staat het eten echt nooit voor acht uur op tafel. Ik vraag me af hoe zwaar iedereen daar zou zijn als de theorie wel zou kloppen. En feitelijk: Er zijn er te weinig gecontroleerde studies die aantonen dat er een verband is tussen eten in de avond en overgewicht.
Hoe zit het dan wel?
Je lichaam kijkt naar de hoeveelheid calorieën die je in totaal op een dag binnenkrijgt door eten en drinken en hoeveel calorieën je verbruikt door bijvoorbeeld beweging. Dit wordt de energiebalans genoemd. Wat je meer eet of drinkt dan je verbrandt, sla je op als vet. Daardoor kun je aankomen. Je lichaam houdt gelukkig geen klokje bij dat na acht uur doorgeeft dat er geen vet meer verbrand mag worden.
Alleen als je een tijd lang meer eet of drinkt dan dat je verbruikt, kom je aan. En op welk tijdstip je dat eten of drinken genomen hebt, dat maakt dus niet zo veel uit.
Wat wel een feit is, is dat je ’s avonds net iets makkelijker naar iets ongezonds grijpt. Gewoon omdat het lekker & makkelijk is. Borrelnoten, chips, koekjes zijn veel gegeten boosdoeners. Het probleem met deze snacks is dat ze veel calorieën bevatten en je er vaak veel meer van eet dan je zou willen.
Je kunt beter kiezen voor een bakje kwark of een cracker of zelfs een boterham met gezond beleg. Veel beter voor je en het vult ook beter.
Conclusie: het maakt niet uit hoe laat je eet maar wel hoeveel en wat je eet!