Dit is wat ik wil!

Dit blog gaat over wensen, focus en chaos in je hoofd.

Laten we beginnen met de leuke dingen: wensen

Als ik naar mezelf kijk dan heb ik nogal wat punten op mijn wensenlijstje staan. Ik wil altijd van alles doen, ik wil altijd van alles hebben en ik wil altijd van alles voor elkaar krijgen.

Dingen die ik echt graag wil en belangrijk vind:

– ik wil me fit en gezond voelen (en dat geldt natuurlijk ook voor mijn familie)
– ik wil een goede balans tussen werken en mijn gezin. Ik ben echt gek op mijn werk maar er moet genoeg tijd overblijven voor mijn man, jongens en mijn gekke hond.
– ik wil op een plezierige manier werken, zodat ik ook echt waarde kan bieden.

Eigenlijk is mijn lijst nog ongeveer zeshonderd keer zo lang, want wil eigenlijk nog veel meer. Maar ik heb geleerd dat het onwijs belangrijk is om focus te leggen op de dingen die echt belangrijk voor mij zijn. Zou ik die focus niet hebben, dan zou ik dus overal een beetje mee bezig zijn en dat werkt niet.

In mijn praktijk hoor ik zo vaak dat vrouwen van alles willen, maar zonder erover na te denken als een kip zonder kop aan de slag gaan met van alles en nog wat (sorry voor de vergelijking met de kip…). Het uiteindelijke resultaat is vaak dat je van alles en nog wat aan het doen bent, maar dat niks echt lukt zoals je dat zou willen. Het is dus belangrijk dat je je prioriteiten echt heel erg helder hebt en daar vervolgens ook naar handelt.

Nu hoor ik je denken…. Dat klinkt logisch, maar hoe doe ik dat?  Goede vraag, want door al die wilde plannen kan het snel gebeuren dat er chaos in je hoofd ontstaat (tenminste, zo gaat het bij mij wel). Kijk eens naar dit stappenplan:

 1. Plan een avondje vrij en ga er eens lekker voor zitten. Je kunt werken met papier of met post-its of gewoon op je computer als je dat prettig vindt.
 2. Schrijf op wat voor jou belangrijk is. Welke dingen wil jij de komende tijd echt graag bereiken? Minder werken, Afvallen, je fitter en energieker voelen, meer geld verdienen, een vakantie? Schrijf maar op!
 3. Ga nu kijken wat er echt belangrijk voor je is. Bedenk je ook goed waarom dit belangrijk voor je is. Dat is een belangrijke stap. Soms denk je namelijk dat je iets graag wilt, maar blijkt dat achteraf toch anders te zijn.
 4. Nu ga je onderzoeken wat er moet gebeuren om je doel te behalen. Schrijf ook dit op. In het voorbeeld wat ik gaf over mijn eigen wensen komt hier bijvoorbeeld uit:
  – om fit en gezond te blijven moet ik in beweging blijven en minimaal drie keer per week mijn oefeningen doen.
  – om een beetje balans te houden ben ik in ieder geval drie middag thuis. Ik werk dan wel maar ik heb geen afspraken buiten de deur.
  – ik wil op een plezierige manier werken, zodat ik ook echt waarde kan bieden. Voor mij houdt dit in dat ik een balans moet hebben tussen het werken met ‘echte’ mensen en het maken van online programma’s.
 5. Ga aan de slag. Hou het klein en voer niet alles tegelijk uit. Werk echt doel voor doel je lijst af.

Je zou dit stappenplan 1x per kwartaal kunnen evalueren. Je kijkt dan naar je vorderingen en je kijkt kritisch of je doelen nog steeds die dingen zijn die je echt graag wilt bereiken. Je kunt dan gelijk bepalen of het al tijd is om met nieuwe acties aan de slag te gaan.

Ik ben benieuwd wat jouw doelen zijn. Laat het me weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.