Zout is Zout

Ik lees de laatste tijd opeens weer allemaal geweldige verhalen over Keltisch en Himalaya zout. Deze ‘natuurlijke zouten’ zouden volgens sommige mensen totaal iets anders zijn dan gewoon huis-tuin en keukenzout.

Tel Sell
In plaats van bloeddruk verhogend zouden Keltisch en Himalaya zout zelfs bloeddrukverlagend zijn. Door de enorme hoeveelheid mineralen die erin zitten zouden ze een flinke bijdrage leveren aan je gezondheid en je zelfvertrouwen groeit er ook nog eens door. Het lijkt wel een Tell-Sell reclame!

Je hebt waarschijnlijk wel door dat ik wat sceptisch ben. Dat klopt :-) Daarom gaat deze blog over zout en ik zoom vooral even in op Keltisch en Himalaya zout.

Zout… hoe zat dat ook al weer?
Als er over zout gesproken wordt, wordt meestal keukenzout bedoelt. Dit bestaat uit 0,4 gram Natrium en 0,6 gram Chloride. Natrium is een mineraal en is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.
In Nederland komt het zelden voor dat mensen een zout tekort hebben. Helaas krijgt circa 80% van de Nederlanders teveel zout binnen. Risico’s bij een te veel aan zout zijn hart-en-vaatziekten, nierfalen en een te hoge bloeddruk.

De aanbevolen hoeveelheid zout per dag is ongeveer 6 gram per persoon en daar zit je helaas best snel aan. 6 gram is ongeveer een theelepel zout.

Keltisch en Himalaya zout
Keltisch zout is zout dat met de hand gewonnen wordt uit zeewater aan de Frans Atlantische kunst van Bretagne. Het is licht bruingrijs. Het heeft een grotere korrel en is vochtiger.

Himalaya zout is roze en is afkomstig uit de mijnen van Pakistan.

Een verschil tussen gewoon keukenzout en Keltisch/ Himalaya zout is dat het keukenzout bewerkt is. Daar bedoel ik mee dat er middelen aan toe gevoegd zijn die bijvoorbeeld zorgen dat het zout niet klontert en wordt er jodium aan toegevoegd. Verder bevat Keltisch zeezout inderdaad iets meer mineralen dan gewoon zout. Maar dat is zo weinig dat het niet bijdraagt aan het behalen van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden mineralen.

Natrium
In alle zouten zit natrium en de nadelige gevolgen van zout worden vooral veroorzaakt door deze natrium. Keltisch zout en alle andere zouten bestaan allemaal voornamelijk uit natrium.

Prijsverschillen zijn enorm!
Maar het grootste verschil zit ‘m wat mij betreft in de prijs…. Een kilo keukenzout kost ongeveer 0,35 cent.  Een kilo Keltisch zout 5,- of duurder…. Dat vind ik nogal wat!

Mijn conclusie:
Veel gezondheidsgoeroes & Superfoodlovers zullen het niet met mij eens zijn, maar zolang het voedingscentrum nog steeds aangeeft dat er geen verschil is dat van invloed is op je gezondheid, zou ik in de basis voor gewoon zout kiezen.

De Keuringsdienst van Waarde heeft nog een leuk kort filmpje over dit onderwerp gemaakt. Bijkijk het op YouTube https://www.npo3.nl/kvw-kort-himalayazout/18-12-2017/WO_KN_12131605

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.