Fabels en Feiten over afvallen en bewegen

Over afvallen en bewegen wordt heel veel onzin geschreven. In mijn e-book heb ik al een aantal fabels voor je op een rijtje gezet. Aangezien ik dol ben op lijstje heb ik er hieronder nog een paar voor je opgeschreven.

 

 1. Een keer sporten in de week heeft geen zin. Kun je net zo goed niets doen.
  Fabel
  : bewegen heeft altijd zin. Natuurlijk is het effect groter en sneller als je vaker traint maar een keer sporten is altijd beter dan helemaal niet sporten.Volgens de richtlijnen moeten volwassenen minimaal 150 minuten per week matig/ intensief bewegen. Dat komt dus neer op minimaal 5 keer per week een half uur. Dat mag zijn wandelen, fietsen, zwemmen en noem maar op. Als je maar flink beweegt. Als het je maar niet lukt om een half uur per dag te bewegen, probeer dan de volgende trucs:
  > Neem altijd de trap in plaats van de lift. Als je op de 20steverdieping werkt, kun je ook op de 10euitstappen en de rest lopen.
  > Parkeer je auto wat verder weg.
  > Als je met de bus reist, stap dan een of twee haltes eerder uit.
  > Doe (kleine) boodschappen altijd lopend of op de fiets
  > Doe eens een half uurtje mee met je kinderen als deze aan het voetballen zijn (of welke sport dan ook, zelfs van verstoppertje kan je hartslag flink omhoog gaan)
 2. In eiwitten en koolhydraten zitten evenveel calorieën.
  Feit: in een gram koolhydraten zitten evenveel calorieën als in een gram eiwit. Namelijk 4 Kcal. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat koolhydraten echte dikmakers zijn. Dat zie je ook aan de enorme hoeveelheid diëten die koolhydraat arm eten voorschrijven. Koolhydraten worden pas dikmakers als je bijvoorbeeld een volle roomsaus op je pasta schept of roomboter met worst op je boterham eet. Het ligt dus vaak niet aan de koolhydraten zelf, maar aan de producten die we erbij eten.
 3. Om af te vallen is extra bewegen alleen ook goed
  Fabel: helaas…, je zult ook echt minder moeten gaan eten. En natuurlijk is vaker bewegen heel erg goed voor je. Maar als je echt wilt afvallen dan moet je eerst naar je voedingspatroon kijken.
 4. Citroen- en grapefruitsap breken vet af
  Fabel
  : er zijn heel veel mensen die denken dat je van een glas warm water met citroen in de ochtend afvalt, maar helaas is er geen enkel bewijs dat citroen- en grapefruitsap vet afbreken.
 5. Ongezonde’ vetten bevatten net zoveel calorieën als ‘gezonde’  vetten:
  Feit: vetten bevatten 7 Kcal per gram. Daarbij maakt het niet uit of het ongezonde (verzadigde) vetten of gezonde (onverzadigde) vetten zijn.
 6. Sommige mensen hebben zware botten. Daarom wegen ze meer.
  Fabel
  : zware botten bestaan niet. Als jij zwaarder bent dan goed voor je is, betekent dit in bijna alle gevallen dat je te veel lichaamsvet hebt.
 7. Fruitsapjes zijn een slank alternatief voor frisdrank en passen prima binnen een dieet
  Fabel: in een fruitsapje zit suiker. Een glaasje jus bevat al snel 90 Kcal. Lekker is het natuurlijk wel zo’n verse jus maar je valt er niet van af. Al je wilt afvallen kun je beter water drinken. In fruitsappen zitten vaak wel vitamines. Daarom is een sapje wel gezonder dan een glas frisdrank, maar een sinaasappel bevat veel meer voedingsstoffen dan een glas jus.
 8. Na 20.00 uur moet je niet meer eten want dan verbrandt je lichaam niets meer.
  Fabel
  : er wordt vaak verteld dat voedsel dat je na 20.00 uur eet, opgeslagen wordt als vet omdat je lichaam dan in de slaapstand zou staan. Dat is niet waar. Het gaat om wat je over de hele dag aan energie binnen krijgt. Het tijdstip is hierbij niet belangrijk.
 9. Fruit kun je de hele dag eten als je wilt afvallen.
  Fabel
  : eigenlijk hetzelfde verhaal als sapjes. In fruit zitten suikers en dus calorieën. Hou je aan de schijf van 5 en eet twee stukken fruit per dag, dan zit je goed! Groenten bevatten vaak veel minder calorieën en kun je daarom wel goed als tussendoortjes eten. Denk aan paprika, komkommer, tomaatjes, stukjes venkel enz.
 10. Als je een strakke buik wilt, focus je dan vooral op buikspieroefeningen
  Een hardnekkige fabel. Als je je buikspieren traint dan zullen ze sterker worden. Maar plaatselijk vet verbranden kan niet. Dus als er op jouw spieren een laagje vet blijft zitten, dan zal jouw six-pack nooit zichtbaar worden. Dus ook hier geldt, pas je eetpatroon aan en zorg dat je veel in beweging bent.
 11. Het is beter om zo min mogelijk vet te eten
  Fabel
  : we hebben vet nodig. Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Een vetvrij dieet is dus absoluut geen goed idee.
  Er zijn twee soorten vet; verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, onverzadigd vet verlaagt juist het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvatenHet is belangrijk dat we verzadigd vet (kokosvet, harde margarine, roomboter, hard bak- en braadvet) zoveel mogelijk proberen te vervangen door onverzadigd vet (zachte margarine, olijfolie, vloeibaar bak- en braadvet, halvarine). Dit verlaagt de kans op hart en vaatziekten.
 12. Vis en spinazie kun je prima samen eten
  Feit
  jarenlang is gedacht dat deze combinatie niet goed voor je zou zijn. Onlangs is gebleken dat dit niet klopt en het advies om vis en bladgroente niet te combineren is, ingetrokken door het Voedingscentrum.
 13. Koffie houdt vocht vast
  Fabel
  de cafeïne zorgt zelfs voor een snellere vochtuitscheiding. Niet meer dan anders, alleen sneller.
 14. Als er light op de verpakking staat is het altijd goed voor de lijn
  Je raadt het al… dit klopt ook niet. In light producten zitten wel minder calorieën dan in de volle variant maar het zegt niets over het totaal aantal calorieën wat in het product zit. Neem chocolademelk. De light versie is natuurlijk beter dan de volle versie maar nog steeds geen aanrader als je wat kilo’s kwijt wilt.

 

Na het lezen van al deze fabels en feiten vraag je je misschien af wat dan wel helpt als je wilt afvallen? Er is maar een ding dat echt werkt: verander je levensstijl. Je leefstijl veranderen doe je door minder, gevarieerder en gezonder te eten en meer te bewegen. En dat doe je weer door keuzes te maken en voor jezelf te bepalen wat je nou eigenlijk echt belangrijk vindt.

Heb je daar hulp bij nodig? Maak dan een vrijblijvende afspraak om samen te kijken wat jij nodig hebt! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.