13 tips om stress de baas te blijven

Stress…

Iedereen heeft er weleens last van. Er zijn verschillende soorten stress. Om te beginnen positieve en negatieve stress. Verder zijn er nog talloze vormen van stress; keuzestress, vakantiestress, werkstress en ga zo maar door. In deze blog wil ik het vooral hebben over de stress die veel vrouwen ervaren omdat ze teveel ballen tegelijk in de lucht willen houden en zichzelf wegcijferen.
Wat is stress

Iedereen heeft wel eens last van (negatieve) stress. Je hart gaat sneller kloppen, je raakt wat paniekerig, je slaapt slecht, sommige mensen krijgen hoofdpijn of maagpijn. Kortom… stress is meestal niet fijn. Maar wat is stress eigenlijk?

In het kort: stress is een staat van je lichaam waarin het zich als het ware wapent tegen negatieve invloeden van buitenaf. Het lichaam maakt zich klaar voor actie; vechten of vluchten uit de negatieve situatie. Je spieren spannen zich aan, je hersenen draaien op volle toeren. Je wordt alert, geconcentreerd en efficiënt. Niks mis mee dus. Maar… omdat je lichaam voorrang geeft aan alle processen die de stress te lijf gaan, worden andere processen, zoals je immuunsysteem en je spijsvertering op een lager pitje gezet en dat is op lange termijn erg ongezond. Als je continue stress ervaart, krijgt je lichaam geen kans om te herstellen. Gevolg: een groter risico op hartproblemen, overgewicht, geestelijke problemen, duizeligheid en vermoeidheidsklachten.

Oorzaken van stress

Stress kan veel oorzaken hebben. Een te hoge werkdruk, een lekke band, ruzie met een familielid, je sleutels kwijt, problemen met je kind, een file terwijl je op weg bent naar een belangrijk afspraak en ga zo maar door.

Vrouwen en stress

Laatst las ik een artikel waarin een Engelse psycholoog vertelde dat vrouwen tegenwoordig meer last van stress lijken te hebben dan mannen. Ik ben geen psycholoog, maar als ik naar mijn eigen omgeving kijk dan kan ik dit wel beamen. Vraag je aan een vrouw ‘”Hoe gaat het?”, dan is het antwoord vaak ‘Druk!’. Vraag je hetzelfde aan een man is het antwoord toch vaker “Goed!”.

Waar ligt dat aan?

Waarom ervaren vrouwen steeds meer stress? Een van de redenen is dat veel vrouwen ervoor kiezen om te blijven werken als zij kinderen hebben gekregen. En dat werk willen ze goed doen, want vrouwen hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Daar komt bij dat vrouwen ook vaak het gevoel hebben dat ze zich op de werkvloer dubbel en dwars moeten bewijzen. En naast die drukke baan is er ook nog het huishouden, gezin, familie, vrienden, de hond en o ja, je moet er ook nog fantastisch uit zien en heerlijk kunnen koken. Tijd voor jezelf vrijmaken? Nee, dat lukt vandaag niet meer. Je bent al blij als het je weer gelukt is om al die ballen in de lucht te houden en tegen 23 uur in je bed te kuipen.

Dit zijn mijn 13 tips:

Je weet nu wat stress is, waar het vandaan komt en wat het met je doet. Soms kun en wil je stressvolle situaties niet uit de weg gaan. Sterker nog, ik had al aangegeven dat er ook positieve stress bestaat. Stress kan soms heel nuttig zijn. Soms kun en wil je stressvolle situaties dus niet uit de weg gaan. Als je bijvoorbeeld een leuke maar stressvolle baan hebt. Ik heb 13 tips voor je op een rijtje gezet om onnodige stress te voorkomen of er beter mee om te gaan.

1. Leer jezelf kennen en weet waar jij stress van krijgt

Als je weet welke situaties bij jou stress oproepen en je bent je daar ook bewust van, dan overvalt het je niet zo. Dat is al prettig, want dan kun je je voorbereiden en dat kan het stressniveau beperken.
Een simpel voorbeeld uit mijn eigen leven: ik ben geen superheld in de auto. In mijn eigen stad en op de snelweg gaat het prima, maar als ik naar bijvoorbeeld Amsterdam moet dan breekt het zweet me uit. Ik weet dat van mezelf dus ik bereid me altijd goed voor. Ik zorg dat mijn tomtom werkt, ik zorg dat de batterij van mijn telefoon vol zit en ik vertrek op tijd.
En als ik dan rondrijd in de grote stad ben ik nog steeds niet blij, maar het kan veel erger.Of een ander voorbeeld; stel je moet een presentatie geven en dat is niet jouw ding. Bereid je goed voor: weet voor wie je moet spreken, ken je tekst, weet hoe de presentatielaptop werkt en vertrek op tijd. Echt, een goede voorbereiding kan een hoop stress voorkomen.

2. Zet je zelf op nummer 1 en leer NEE zeggen

Ben jij ook altijd voor anderen bezig en druk met iedereen behalve met jezelf? Je bent niet de enige… Veel dames die ik coach, kampen hiermee. Soms coach ik meer dan de helft van het coachingstraject op dit onderwerp.
Het is zo essentieel dat je gaat inzien dat jij belangrijk bent….! Laat anderen niet jouw leven bepalen. Als je de hele dag bezig bent om aardig gevonden te worden en te pleasen dan zal dat ten koste gaan van je eigen geluk en daar schiet je omgeving ook niets mee op. Als je wel eens gevlogen hebt dan weet je dat de stewardess je tijdens de veiligheidsinstructies altijd vertelt dat je bij een calamiteit eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en dan pas je kind mag helpen. Dit is een mooi voorbeeld hoe belangrijk het is dat je eerst voor jezelf moet zorgen voordat je een ander kunt helpen.
Voel je je egoïstisch? Jezelf op 1 zetten betekent niet dat je niets meer voor een ander mag doen. Helemaal niet. Het betekent wel dat je eerst kijkt naar wat jij belangrijk vindt. Wil jij graag sporten omdat dat goed is voor je gezondheid? Ga dan sporten! En als er tijd over is, dan kun je nog van alles doen voor een ander.

3. Zie je sh#t onder ogen en doe er wat aan

Wij lopen vaak weg van onze problemen. Waarom? Omdat dat makkelijk is. We steken onze kop in het zand en blijven dan rustig wachten tot het ‘gedoe’ vanzelf over waait. Dat werkt misschien even, maar meestal niet en daar krijg je juist stress van. Ken je dat gevoel dat je iets net lekker weggedrukt hebt en er dan toch per ongeluk even aan denkt? BAM, je hart springt even drie slagen over, je krijgt het warm en de stress racet weer door je lichaam.Dus, ga het probleem aan en pak je stressfactor bij de bron aan. Stap bij je baas binnen en vertel hem wat je dwars zit. Bel die vriendin die vorige week zo naar tegen je deed en praat het uit, ga naar de dokter, ga in therapie, volg eindelijk die presentatiecursus, et cetera et cetera.Er zal een last van je schouders vallen en je kunt eindelijk aan een oplossing gaan werken.

4. Wees reëel

Een dag heeft maar 24 uur. Dingen die in ieder geval binnen die 24 uur moeten gebeuren zijn slapen en eten. Wat blijft er dan netto over? Niet genoeg. Maar dat weet je, dus plan die agenda nou niet vol voor 30 uur want die 6 extra uur krijg je niet. Nee, jij ook niet, ook al denk je, zoals de meeste vrouwen, dat je 3 dingen tegelijk kunt doen.

5. Plannen, schrappen en slim spelen met je tijd

Nu je weet dat een dag dus ook voor jou maar 24 uur heeft, kun je dus gaan plannen. Koop een ouderwetse agenda als je dat fijn vindt (ik word daar heel blij van) en ga deze invullen. Maak blokken met de dingen die je echt moet doen en kijk dan wat er nog over is aan tijd. Dat geeft me toch een inzicht! Als je weer richting 30 uur per dag gaat, ga je schrappen. Schrappen is niet makkelijk want waarschijnlijk vind je alles belangrijk. Maar ga maar eens kritisch door je lijst heen en kijk objectief naar al je klussen. Doe je al 4 jaar de was voor het elftal van je zoontje? Mooi, dan is het nu de beurt aan een andere moeder. Doe jij ook altijd super lang over de boodschappen? Laat ze vanaf nu bezorgen, scheelt weer een dik een uur. Laat je man af en toe koken (kan hij echt wel… Ze kunnen trouwens meer dan je denkt, probeer het maar eens uit).
Je hoeft echt niet alles aan de kant te gooien, maar je hoeft ook niet alles zelf te doen.

6. Lach

Je hebt vast wel eens van Endorfine gehoord. Dat is een stof die wordt uitgescheiden door je hersenen als je hard moet lachen. Door deze pijnstillende stof ga je je lekker voelen. Lachen vermindert stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. Door flink te lachen lijken grote problemen vaak een stuk kleiner.
Ik lach zelf gelukkig veel. Ik ben zo’n persoon die keihard om zijn eigen grappen lacht, tot tranen aan toe….. Mocht je wat minder lollig aangelegd zijn dan kan ik je de series Gavin & Stacey en Modern Family op Netflix adviseren.

7. Zorg goed voor je lichaam!

Door goed te eten en voldoende te bewegen houd je je energielevel op peil en dat zorgt dat je beter bent opgewassen tegen spanningen. Ga lekker wandelen en leeg je hoofd. Eet gezond en voorkom dat je je gaat volproppen met rommel (want daar ga je je weer slecht over voelen en dat levert je dan weer extra spanningen op).

8. Schrijf van je af

Kun je ‘s- nachts niet slapen? Blijf dan niet te lang liggen piekeren. Ga je bed uit en ga schrijven. Dat kan een lijst zijn met dingen die je allemaal nog moet doen, maar je kunt ook over andere dingen schrijven die je wakker houden. Je zult zien dat je door schrijven je hoofd leegt en dat je beter slaapt.

9. Creëer rustmomenten en plan vrije tijd

Deze tip spreekt voor zich maar we doen het te weinig. Vrije tijd plannen. Pak je agenda en plan dagen die voor jou zijn. Je kunt samen met iemand iets leuks gaan doen of lekker alleen thuisblijven en een hele middag series kijken of tijdschriften lezen. Je weet zelf het beste waar je blij van wordt. Voel je niet schuldig. Het is goed voor je!

10. Alcohol, sigaretten en slaapmiddelen helpen niet!

Veel mensen reageren op stress door te gaan drinken, roken of slaapmiddelen te slikken om toch nog een paar uurtjes rust mee te pakken. Alcohol en slaapmiddelen helpen je sneller inslapen, maar je slaapt minder diep en onrustig. De kwaliteit van je slaap is minder. Terwijl je je slaap juist hard nodig hebt om alle indrukken van de dag te verwerken.

11. Praat met anderen, zoek en accepteer hulp

Probeer niet alles alleen op te lossen. Soms lukt dat gewoon niet en dat is niet erg. Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Soms helpt het al om je hart eens flink te luchten bij een vriendin. Soms heb je wat meer steun nodig. Zoek dan een bijvoorbeeld een goede coach of een psycholoog. Zij kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in je eigen gedrag en samen met jou op zoek te gaan naar een oplossing die voor jou werkt.Mijn man Nigel en ik hebben vorig jaar hulp ingeroepen van een kindercoach om ons te helpen bij de opvoeding van onze jongste zoon. Het was geen makkelijke stap en het traject was behoorlijk pittig. Maar het is onvoorstelbaar hoeveel stappen we gemaakt hebben en hoeveel rust dat geeft binnen ons gezin.

12. Geef extra aandacht aan de dingen die wel goed gaan

Als je je gestrest voelt, dan zie je vaak alleen de negatieve dingen. Probeer je te focussen op dingen die wel goed gaan. Wat je aandacht geeft groeit. Nigel zegt weleens ‘richt je vooral op het volle deel van het halfvolle glas en laat dat meer worden’.

13. En als laatste tip:

Bedenk dat wat goed is voor jou ook goed is voor de mensen van wie je houdt. Als jij na een dagje quality time met jezelf weer stralend thuis komt, dan plukt jouw omgeving daar ook de vruchten van!

Rare gewoontes tijdens het stressen

Ondanks dat je stress dus kunt beperken, kan er altijd wel iets gebeuren waardoor je er toch last van hebt. Wat ik zelf dan altijd ga doen als ik gestrest ben, is stofzuigen. Het hele huis. Het liefst drie keer… Op die manier sluit ik me even af voor alles en iedereen in mijn ‘stressbubbel’. Ik houd er in ieder geval wel een schone vloer aan over. Ook gaap ik altijd veel als ik stress heb. Waar dat vandaan komt snap ik zelf ook niet zo goed…

Mijn man wordt behoorlijk crancky van stress en gaat zitten bokken (meestal tegen mij….). Een van mijn buurvrouwen komt niet meer van de wc af als ze gestrest is, mijn vriendin rent als een kip zonder kop door het huis heen en gaat van alles opruimen en mijn buurman kijkt 15 keer op een avond in de koelkast in de hoop dat de kabouters hem inmiddels bijgevuld hebben.

Heb jij ook vreemde gewoontes bij stress? Laat een reactie achter. Ik ben benieuwd!

Bronnen:
Academie voor leefstijl en gezondheid, Albert Sonnevelt, Hartstichting, Voeding bij gezondheid en Ziekte (N. Stegeman), Jillinek.nl, Pinterest

Wil jij leren hoe je stress de baas kunt blijven en hoe je jezelf op nummer 1 zet of wil je er gewoon eens met iemand over praten? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Ik help je graag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.