uit eten in Arnhem

Binnen een gezond eetpatroon kun je prima af en toe uit eten gaan.

Uit eten gaan, ik ben er gek op. Maar als je op de lijn let of bezig bent je ongezonde gewoontes over boord te gooien dan kan het wel eens lastig zijn. Maar binnen een gezond eetpatroon kun je prima af en toe uit eten gaan. Sterker nog; ik geef je 3 gezonde redenen om vooral wel te gaan!

 • 1. Relax:
  Je kunt je lekker ontspannen; je hoeft geen boodschappen te doen, niet te koken en er is ook geen afwas.
 • 2. Lekkere ideetjes pikken:
  Je kunt inspiratie opdoen voor lekkere gezonde gerechten die je dan thuis namaakt.
 • 3. Even tijd voor je sociale leven:
  Het is goed voor je sociale leven, want je besteedt quality time met je man/vrouw/vriendin/oma en noem maar op. Hartstikke goed dus!

Lekker en gezond uit eten:

Nu heb je dus een paar goede redenen om te gaan! Maar waar ga je naar toe? Waar kun je lekker maar ook gezond eten? Ik heb advies gevraagd aan de specialist op het gebied van hotspots in Arnhem; mijn vriend Soner Akay. Hij gaf me deze tips:

De Groen

In het prachtige pand midden in de binnenstad van Arnhem waar De Groen gevestigd is, heeft tot 1970 een bank gezeten. Hierna zijn de Arnhemse dansschool en het conservatorium erin getrokken. Vanaf 2008 stond het pand leeg. Gelukkig is het nu helemaal opgeknapt en is het een huis voor kunst waar iedereen welkom is. De tentoonstellingen op de begane grond en de oude kluisruimtes zijn vrij toegankelijk. Daarnaast kun je dus ook lunchen bij De Groen. Samen met mijn vriendin Lana ging ik op onderzoek. De kaart is op zijn zachts gezegd bijzonder. Geen everyday broodje ham bij De Groen. We hebben denk ik wel 15 minuten naar het grote bord (de kaart) zitten staren voor we iets konden kiezen. Gelukkig is de bediening behulpzaam en gaan zij alle gerechten met je door als je daar behoefte aan hebt. Uiteindelijk kreeg ik een bordje met een gekonfijt eendenpootje op een salade met witte bonen (met heerlijke dressing), vijgen, walnoten, pastinaak en een wonton van eend. Ik vond het echt heeel erg lekker en bijzonder. Het enige kleine minpuntje was dat de portie van mij wel iets groter had gemogen, maar dat is bij mij al snel zo als ik iets lekker vind…..
Wat verder nog even de moeite waard is om te vermelden is dat alle leveranciers lokaal en biologisch zijn. Het brood komt van Tom van Otterloo, het vlees komt van De Groene weg en de groente van Boerderij De Horsterhof.
De Groen Weverstraat 40 Arnhem www.collectiedegroen.nl

First Eet

First Eet zit aan de markt in Arnhem. Je moet even goed kijken, want het is niet heel opvallend van buitenaf. Maar binnen is het super gezellig. Ik was met Barbara en we waren allebei reuze enthousiast. Je zit er leuk en het eten is ook echt goed. Het meisje dat ons hielp was ook zo aardig, daar werd ik echt blij van. Bij First Eet kun je ontbijten en lunchen. Ik had een Sandwich met lamsham, citroenmayo, rode ui en cranberrycompote. Er zijn ook toasties, verschillende lekkere salades en nog veel meer.
Wat ook leuk is, is dat er regelmatig exposities zijn en er is een klein winkeltje waar je woon- en keukenaccessoires kunt kopen. Kortom echt de moeite waard om een keer lekker te gaan zitten.
First Eet Markt 27 in Arnhem www.first-eet.nl

Stella by Starlight

Eerlijk is eerlijk Stella is iets te studentikoos voor mijn smaak (heeft beslist iets met mijn leeftijd te maken…). Je hebt echt het gevoel dat je een studentenkamer betreedt. Maar het eten was goed (ook veel keus als je geen vlees wil eten) en we hebben er super leuk buiten gezeten in hun tuin in het Coenhoornpark. Het is nu een beetje koud maar als het mooi weer wordt, is dat wel heel gaaf want je verwacht geen tuin met terras zo aan de rand van de stad. Op woensdagavond zijn er jamsessies in samenwerking met studenten van Artez.
Stella by Starlight Coehoornstraat 33 in Arnhem www.stellabystarlight.nl

Anne en Max

Deze tip komt niet van Soner maar ik kwam hier eigenlijk een beetje toevallig terecht. Kort samengevat; leuk en prima eten. Ook hier veel biologische en fairtrade producten. Ze gaan om 8 uur ’s morgens al open (zondag 9 uur) en serveren goede, gezonde gerechten (ontbijt, lunch, high thea en lekkere borrel hapjes). Als je allergieën hebt, dan is hun website een uitkomst. Hier staan per gerecht de ingrediënten en allergenen beschreven. Echt heel netjes!
Anne en Max Bakkerstraat 50 www.annemax.nl/vestigingen/arnhem

Op al deze plekken kun je terecht voor lunch en ontbijt. Behalve bij Stella, daar kun je ook ‘s avonds terecht. Een overzicht met restaurants voor het diner houden jullie nog tegoed.

Nog wat handige tips:

Als je lekker uit eten gaat, dan beland je al snel in zo’n sfeer van alles kan en niets moet, want het is zo gezellig. Daarom heb ik tot slot nog een paar tips voor je om er voor te zorgen dat je, omringt door al dat lekkere eten, niet helemaal de fout in gaat en morgen toch spijt hebt….

 • Kies vooraf thuis al op de kaart wat je wilt gaan eten en stick to it! Klinkt misschien wat overdreven maar zo zorg je ervoor dat je niet zwicht voor al die andere lekkere, ongezonde gerechten op de kaart.
 • Eet gedurende de dag gewoon normaal. Als je trillend van de honger het restaurant binnen komt dan kun je er donder op zeggen dat je veel te veel bestelt en een mandje brood weg werkt.
 • Vier gangen is echt te veel. Kies voor een mager voorgerecht en een hoofdgerecht en geniet daar van. Behalve als je in een 3 sterren restaurant zit en de gerechten bestrijken niet meer dan 5 % van je bordoppervlakte. In dat geval kun je rustig voor 5 gangen gaan.
 • Een wijntje mag best, maar drink ook water.
 • Bestel geen brood met boter vooraf. Allemaal extra calorieën die niet echt nodig zijn. Staat het mandje eenmaal op tafel, dan kun je er waarschijnlijk niet vanaf blijven.
 • In sausjes zitten vaak heel veel calorieën. Vraag of je je biefstukje zonder saus kunt krijgen of in ieder geval in een apart schaaltje geserveerd. Dan heb je het zelf in de hand.
 • Als jij van tevoren weet dat je ondanks je goede voornemen toch die hele bak frites en aardappeltjes gaat opeten, vraag dan de bediening om een klein bakje of vraag of ze deze bijgerechten helemaal achterwege willen laten. Uiteraard geldt dit niet voor je schaaltje met groentjes.

Nu weet je dus waarom uit eten goed voor je is en waar je naar toe moet! Snel tijd maken dus en let’s go! Als jij nog goeie tips voor leuke restaurants hebt, laat hieronder dan een reactie achter!

Nog een andere tip. Kijk eens op de site van Soner. Hij blogt super leuk over dingen die hem bezighouden. www.sonersays.nl/about/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.