Tips als je vaker last hebt van weinig energie (inclusief planner)

In mijn vorige blog over energie noemde ik een aantal oorzaken en oplossingen voor als je af en toe even een energie dipje hebt. Maar soms is het meer dan een dip. Soms heb je het gevoel dat je al weken moe bent. Hoe dat komt? Je hebt geen idee…

Vermoeidheid….

Laatst sprak ik met Kristel. Kristel is ook vaak moe. Ze had al weken geen energie meer. Ze was al bij haar huisarts geweest om zich te laten onderzoeken, maar daar kwam (gelukkig) niets bijzonders uit. Ze kwam bij mij voor advies. Na ons intakegesprek was mij een ding heel duidelijk. Kristel vraagt heel veel van zichzelf staat de hele dag op scherp. Met een gezin met twee kinderen is er namelijk altijd wel wat te doen. Het stopt nooit. Maar het lijkt alsof Kristel zelf ook niet kan stoppen en dat kan leiden tot constante vermoeidheid.

De eerste stap die ik Kristel liet nemen was om eens  kritisch naar een aantal zaken kijken. Hoe is je leven ingericht? Wat vind je nou echt belangrijk? Vaak verwachten we zo veel van ons zelf. Alles moet vandaag gebeuren, alles moet perfect gebeuren, het moet eruit zien alsof het ons allemaal heel makkelijk af gaat, we willen een super leuke , hippe moeder zijn, een attente vriendin, behulpzame collega, fijne dochter en… pffff vermoeiend!

Stel jezelf eens de volgende vragen:

 

Hoeveel uur probeer jij in een dag te stoppen?

We weten allemaal dat er 24 uur in een dag zitten maar we proberen toch vaak om daar 30 uur van te maken. We proppen onze agenda’s helemaal vol en zijn dan eind van de dag teleurgesteld dat we ons schema niet helemaal hebben afgewerkt.

Hoeveel tijd heb jij per dag om te ontspannen?

Opstaan, kinderen helpen, werken, boodschappen doen, koken, kinderen naar bed, wasje draaien, verhalen van man aanhoren, naar bed…… Ziet jouw dag er zo uit? Dan heb je waarschijnlijk te weinig tijd voor jezelf. Tijd voor jezelf is echt ontzettend belangrijk, want daar knap je van op en kom je van bij.

Hoeveel uur slaap je per nacht?

We hebben gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig. Als jij elke ochtend om half zeven op staat betekent dat dus dat je om half elf moet slapen (niet in bed liggen met de tv aan, maar echt moet slapen). Ga eens voor jezelf na hoeveel uur slaap jij nodig hebt? En hoeveel uur je daadwerkelijk slaapt?

Hoe eet jij?

Goed en gezond eten is heel belangrijk in de strijd tegen vermoeidheid.  Als je meer wilt weten over gezond eten, download dan mijn gratis ebook vol met informatie over wat gezond eten nou eigenlijk betekent en dat het niet zo ingewikkeld is. ⇒www.nicolienstanton.nl/ebook ⇐

Hoeveel beweeg je?

Net als eten is ook bewegen belangrijk als je je goed en fit wilt voelen. Bewegen doet wonderen als het gaat om vermoeidheid. De ‘regel’ is minimaal 6 keer per week een half uur matig intensief bewegen (wandelen, fietsen etc). Als je geen energie hebt dan is bewegen vaak een van de eerste dingen die uit je agenda geschrapt wordt. Dat is niet verstandig want juist van bewegen krijg je weer een stoot energie. Sleep jezelf dus van de bank af en zorg dat je voldoende beweegt! Je lichaam en je geest zullen je dankbaar zijn!

Hoe belangrijk vind jij het wat andere mensen van je vinden?

Als je veel bezig bent met wat andere mensen van je vinden, kost dit je heel veel energie. Het is onmogelijk om het voor iedereen goed te doen. En ook al doe je alles-  maar dan ook alles- goed, dan nog zullen sommige mensen daar er iets van vinden. Wees dus gewoon zo veel mogelijk jezelf. Je zult merken dat je dan vanzelf mensen gaat aantrekken die jou leuk vinden om hoe en wie je bent. Soort zoekt soort. Dat is toch een geweldig vooruitzicht!

 

Energieplanner

Om bovenstaande vragen makkelijk in kaart te brengen en om te ontdekken waar jouw energieslurpers zitten, heb ik een handige planner gemaakt. Deze kun je hier gratis downloaden. De planner wordt dan naar je email gestuurd zodat je hem makkelijk kunt printen en invullen.

De planner is niet alleen handig om in kaart te brengen waar jouw energieslurpers zitten maar ook om een mooi actieplan te maken.

 

Nog wat aanraders:

⇒Schrijf ook voor jezelf op waar je nou juist super veel energie van krijgt. Dus wat vind jij nou echt leuk om te doen? Kijk ook even of je deze activiteit gelijk kunt inplannen in je agenda. Gelijk doen, niet wachten :-)

⇒Sommige mensen krijgen er de kriebels van maar ik vind het fijn: mediteren. Ik krijg er niet alleen instant energie van, maar het helpt me ook op momenten dat ik stress heb. Even je hoofd van binnen opruimen. Zo werkt het voor mij. Mediteren is er in veel soorten en maten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt; in vol ornaat op een kleed of gewoon even op de bank. Het hoeft ook geen uren te duren. Mijn hoofd is vaak met 5 minuten weer helder.

⇒Zorg voor positieve mensen om je heen. Niks slurpt zoveel energie uit je als negativiteit en gezeur.

⇒Durf om hulp te vragen. De meeste vrouwen zijn super goed in het aanbieden van hulp maar vragen er zelf nooit om. Goh, waar zou die vermoeidheid toch vandaan komen….

⇒Als ie er dan is…. ga dan eens lekker zitten met je gezicht in de zon en luister naar de geluiden om je heen. En doe verder helemaal niets.

En tot slot nog het volgende: luister altijd goed naar je lichaam. Mochten jouw vermoeidheidsklachten langer aanhouden,  laat je dan eens goed onderzoeken! Je klachten kunnen ook duiden op bijvoorbeeld een vitamine tekort. Ga niet zelf dokteren met pillen en poeders. Bezoek een arts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.